Draga moja Krupa

6

Odmori su pa odlucismo da “skoknemo” do Bosne. Priznajem da imam neki sicofren osjecaj za Bosnu. Koliko je volim toliko je i mrzim. Prvo sto nas doceka je granica na kojoj se granicari, da izvinete, zaje-ju. Kazu guzva. Zastoj. Kakav zastoj kad 10 auta stoji u redu? Kazu: kriva Evropa! Ma kakva Evropa ba! Pa tu radis, koga briga sta Evropa kaze. Znaci ako tvoje gradjane na hrvatskoj (ili drugoj nekoj) granici bezveze maltretiraju, pa maltretiraj i ti njegove gradjane a ne da stojis tu k´o cukica sa isplazenim jezikom i bez ikakvog integriteta i dostojanstva se vadis na Evropu. Pa stvarno! A kad dodjes kuci? Je li to Evropa kuha kafu i cisti po kuci? Ili u kafani? Kako tamo ta Evropa ne dodje pa ugasi cigaru? Tu ste face!
Posto je taj “silni” zastoj bio, ja izadjem sa Adom (koja je bila vec divljala u autu) da bi morala objasnjavati kasnije granicaru da je to moje dijete iako nemamo isto prezime i da joj otac sjedi u autu u “zastoju”. Pita me onda gdje je rodni list? Ja njemu: sta ce mi rodni list? Kaze on pa nemate isto prezime! Ja gledam u covjeka i duboko udisem i kontam se na kojem jeziku da mu ponovo objasnim? Hrvatskom ili srpskom jer na bosanskom ocigledno nije skontao. Ja: Upravo sam vam rekla da je Adin otac u autu (pokazujem prstom) jer je guzva i moram djetetom izaci prosetati jer je kenkavo jer je dugo sjedilo. I on OPET ali vi imate razlicita prezimena, gdje joj je otac… Njegov kolega preko puta mu onda rece pusti je samo i nesto mahnu rukom. I ja tako prodje. Iskreno nisam trebala proci. Zamislite da neko ukrade dijete i tako lako prodje… Mac sa dvije ostrice.dignity
(Prevod: Tri stvari nikad ne zrtvujte: vasu familiju, vase srce i vase dostojanstvo)

Kako je Adi vec dosadilo sjediti u autu jedino sto je drzalo mirnim je bilo sto smo joj rekli “dido ceka” tako da je od Kostajnice do Krupe ponavljala nama kako nju “dido i tetka baja” cekaju. Bas mi je bila simpa tu. Krupa kao Krupa uvijek mi je drago ovdje doci. Lijepo su je osvijetlili. Nazalost nisam stigla nista uslikati pa sutra mozda postavim par slika. Laku noc!

2 thoughts on “Draga moja Krupa

Leave a Reply