Faktoid “Nazi” …

Kako me zamoli RA da napisem jednu pricu o faktoidima iz knjige koju trenutno citam, kontala sam prvo koju. I skontala da jako malo ljudi ustvari zna odakle rijec Nazi (naci) dolazi. Vecinu koje pitam odgovaraju od Nationalsozialistiche Deutsche Arbeiterpartei. To jeste danas skracenica te partije, ali dugo prije toga se ta rijec mogla cuti, pogotovo u juznoj Njemackoj. Nazi se koristilo kao nadimak onima koji su se zvali Ignatz (Ignaz), ili o njemcima iz Austrije ili iz Böhmen (gdje je ime Ignatz cesto), koristilio se isto kao opsta oznaka Austrijsko-Madjarski vojnika. Rijec nazi se trebala paziti kako se koristi jer se mogla isto koristiti pogrdno kao idiot, glupan itd. Tako se ova rijec prvi put pocela politicki siriti, vjerovatno dodatno tome sto je Adolf bio iz Austrije. Nacisti su neko vrijeme probali da rijec nazi, naprave “svojom”, tako da se te negativne asocije neutraliziraju, medjutim im to nije uspijelo.
nazi-archaeology-1 slika nazi
Isto tako pisac (Peter Olausson) nigdje nije nasao dokumente gdje stoji da je Hitler ikada koristio rijec “Nazi”. Najstariji dokument u engleskom ili svedskom jeziku, gdje pokazuje da se koristi rijec nazi je od 1930. Tad su Hitler & Co dovoljno dizali frku da se po svijetu primjete i da se kvalifikuju za Nazi kao skracenicu.

Primjer na jedno pre-hitlerovo koristenje rijeci “nazi” je bavarska komedija “Bayerische Komödie in 4  Akten”: Der Schusternazi (“Naci-obucar”) od Ludwig Thoma iz 1906. U toj komediji obucar Ignatz Stanglmayer naslijedjuje veliko bogatstvo i mijenja stare prijatelje za nove. Novi prijatelji posjeduju zemlju u Rusiji koju oni obucaru prodaju za “prijateljsku cijenu”…und so weiter schusternazi

Leave a Reply