Life coach- moje iskustvo 2.i dio

Kad ste napisali listu vrijednosti slijedeći korak je vrijednosti po prioritetu poredati.

Ne po tome šta misliš da drugi smatraju da bi ti trebalo biti bitno, nego onako tačno kako se osjećaš u dubini tvojeduše.

I ovo je zadatak koji može sedmicama ako ne i mjesecima da traje!!

Nakon što poredaš vrijednosti ostavi listu dvije tri sedmice da “odstoji”, da se “slegne”. Nakon toga je opet pređi. Tako nekolika puta urad i sve će ti biti jasnije ko si ustvari.

Ti prvih pet najprioritiranijih vrijednosti definiraju tebe kao biće. To si “TI”!
To su vrijednosti na kojima nikad ne praviš ili rijetko praviš kompromis, jer kad god praviš kompromis to znači da ideš protiv same sebe. Jednostavno nećeš biti sretna i zadovoljna. Nećeš biti u balansu.

Ovo je fantastična vježba za parove, pogotovo u početku jedne veze. Jasno se vidi koje su vam zajedničke vrijednosti. Tako vidite i šta je vašem partneru bitno i a vama ne. Obzirom na to možete i vaše ponašanje prema njemu prilagoditi. Ako ste skroz različiti, zajednički život može da postane jako težak i vjerovatnoća je velika da dođe i do rastava braka.

Primjer 1:
Meni je jako bitna familija. Ne samo muž i djeca, nego i “šira” familija. To znači da sam puno vezana i puno mi je bitna moja familija i rodbina.
Zamislite sada da mi je partner/ muž takav da mu je to totalno nebitno. Ja hoću da sretnem sestru ili brata, a on radije sreće prijatelje. Ne samo da neće razumijeti zašto ja hoću da ih sretnem, nego će je aktivno ometati jer smatra da je to nebitno. Samim tim će gaziti moje najviše prioritete i samim tim će mene svaki put uvrijediti.

To možeš jednom, i dva put, pa možeš i godinama… ali ako je to meni jedno od najbitnijih vrijednosti, to što mene definiše, pitanje je samo vremena kad će početi pucketati u vezi. Zašto, pa jednostavno ko nema respekt prema vrijednostima koje su partneru najbitnije bukvalno gazi po partneru. I svaka normalna veza gdje osoba ima imalo svog “JA” i malo ponosa, će da podvuče crtu i kaže dovdje i dosta.

Nije to neka viša matematika. Pogledajte se okolo. Pogledajte parove koje su se razveli. Pogledajte parove koje blistaju od sreće i druge gdje se okrug kladi kad će pući. Analizirajte i vidjećete. Sve se na to svede. Šta je svakoj osobi bitno. I isto tako kad znaš šta je tebi bitno lakše ćeš to partneru komunicirati i prenijeti.

Ne vjerujem da iko uđe u vezu sa namjerom da vrijeđa. Barem ne ispočetka.

Primjer 2:
Meni je recimo ekonomija jako bitna. (Usput, znate da se 50% brakova raspadne zbog ekonomskih “problema”). Nije mi bitno da imam puno novca nego da ima osoba respekt prema novcu i šta novac čini.
Znači meni je prosto neshvatljivo da neko na kraju mjeseca (pretpostavkom da ima neku normalnu prosječnu platu) nikad “nema” para.

Ali imaš ljudi koji od danas do sutra žive. Koji jedan dobar mjesec završe na nuli a običan mjesec u minusu. Znači kombinacija mene i takve jedne osobe bi samo mogla završiti u katastrofu.


Drugim riječima ako vam je ekonomija visoko na listi vrijednosti onda tražite nekog što ima sličan pogled na ekonomiji, ili na pogled tvojih drugih vrijednosti.

Znači samim tim što imaš definisano šta ti je vrijedno možeš lakše da se odnosiš i prema sebi i prema drugima. Možeš da praviš izračunate kompromise gdje ste sretni i ti i tvoja okolina/ vaš partner!

Leave a Reply