Mito i korupcija

6

Kako otići u Bosnu a da ne sretnem ljude koje sve neuspjehe svaljuju na mitu i korupciji? Prosto je nemoguće.
Ne kažem da ne postoji, naravno da postoji. I to svugdje. U Bosni je rijedak slučaj da baš nikad nije proslijedio novčić da baš njemu/ njoj ne bude bolje, barem u tom momentu.
Za sutra je parola ko živ a ko mrtav!
Samim tim nemam visoko mišljenje o dostojanstvu i ponosu na Balkanu. Spašavaju ga jedino pojedinci koji se svaki dan bore na svoj način.
A da ne pričam o formiranju jedne države na takav mentalitet ljudi…

Ali… objektivno me zanima taj fenomen.
Zanimljivo mi je kad osoba kuka kako nema posla jer je sve mito i korupcija a sjedi 15h na dan igra igrice, “pije kafice” na socijalnim medijama i.t.d. a da ne napiše jedan normalno kvalitetan cv ili da se bar educira na neki način da svoje kvalifikacije povisi onda moram reći da u većini slučaja koje sam ja srela je mito i korupcija jedan savršen izgovor za vlastitu lijenost.
Nisam ni jednu nezaposlenu osobu vidjela da se nešto aktivno bavi politikom. Mislim ako je već toliko s-e, a nemaš posla pa najmanje što možeš uraditi je baviti se politikom, nevladine organizacije ili tako to. Na taj način barem nešto možeš promijeniti.

Mislim dalje (moje iskustvo) da u Bosni vlada prilično veliko neznanje o politici u drugim državama.
U Bosni a ma baš ništa ne valja i sve je bolje vani.
Vani ljudi imaju servirane poslove, plate basnonosne. Mogu da vozaju skupa auta i žive u kućama od 250 kvm.
U Bosni će šefici lajati kad im kaže da će dobiti otkaz ako još jednom dođe na posao dugih lakiranih noktiju…a da radi kao (medicinska) sestrica. U Njemačkoj (ili Švedskoj) joj ne bi palo na pamet da dođe na posao takva…a da šefici prolaje pa to ne postoji. I kažu sređena država…

Koliko ih u Bosni uopšte zna nešto o politici u Švedskoj, Njemačkoj ili drugim državama.
Imam osjećaj da ih većina pojma nema da se u zadnje vrijeme Švedska trese jer je glavna šefica od Svenska Kraftnät, institucija koja je glavna za švedske električne mreže, dalekovode itd. zaposlila “prijatelja” da radi kod nje…sigurno nije džabe radio.
Ili onaj skandal u divnoj Švedskoj gdje su preko veze dolazili do organa.
A od starog ministerpredsjednika Bayerna (Njemačka) -Stoiber je kćerci oduzeta doktorska titula jer je kopirala dijelove iz tuđih radova.
Pa da ne pričamo o tome što je Stoiber pola familije zaposlio da rade kod njega.
Ili onaj skandal gdje CDU zvijezda Guttenberg ostaje bez posla kao ministar odbrane Njemačke i bez doktorske titule jer kopirao čitav doktorski rad.
A da ne pišem koliko još ima skandala… ali ipak niko ne bi došao na ideju da kaže da vladaju mito i korupcija i da zbog toga ne mogu naći posao…

Picture by By James Rickwood – By James RickwoodFlickr: P*ssed again!, CC BY 2.0, Link

Leave a Reply