Svi napadaju policiju…a gdje su instruktori u toj priči?

Čitam o curama u Sarajevu koje su poginule tako što ih je “vozač” udario kad su išle preko pješačkog prelaza.
Čitam isto Ra što kritikuje ljude kako se bune za policijski rad. Moram reči da se slažemo što se tiče teme o policijskom radu.
Međutim zaboravili smo jednu profesiju bitnu u čitavoj priči…
Profesija koja kukavički ćuti a koja bi trebala ozbiljno da razmotri svoj rad… Radi se o instruktorima koji uče buduće vozače!
Ne moraju džabe svi ponovo polagati vozačku kad dođu u EU. Crno na bijelo koliko su dobri domaći instruktori.
Ima dobrih vozača u Bosni…ali problem je što je lošijih daleko više. A tu se može lako reći da su instruktori totalno zakazali.
To se vidi na osnovnim stvarima kad “vozač” sjeda u auto i kako se ponaša u saobraćaju!
Recimo u Švedskoj ili Njemačkoj te toliko indoktriniraju za pojas da se automatski vežeš (gdje god da sjedio) da se ti nesigurno i ružno osjećaš ako nisi vezan. Ovdje se ne razmišlja ako je tu policija ili zašto se vežemo, jednostavno se automatski vežemo.
Kad dođemo u Bosni dešava se u 99% slučajeva da, kad sjednemo u zadnje sjedište da nas uvrijeđeno (?) pitaju zašto se vežemo? Je li to njima kao vozačima ne vjerujemo? To je za nas, bez vrijeđanja, jedno debilno pitanje. Svako ko je polagao u EU ZNA zašto se veže. A to NIJE zbog policije…
Kad nisi u stanju kao instruktor da tu osnovnu razumnost preneseš svom učeniku, a to je samo što sjedne u auto a ne da ga još upali i vozi. Pa šta onda očekivati od instruktora ili budućeg vozača?
Sjesti u auto i pritisniti gas do kraja i biti sav važan dok ti suvoznik izliže cipele kočeći NIJE biti dobar vozač. Naprotiv, to je dokaz da si loš vozač jer dobar vozač toliko dobro unaprijed razmisli kako vozi da skoro pa ne mora kočiti.
Uvijek će biti nesreća, nažalost. To se ne može izbjeći, barem dok ljudi voze auta. Ali dok se ne bude povisio nivo instruktora i nivo nastave, gdje budući vozači budu imali razumijevanje za osnovne stvari a ne samo da sjednu u auto i budu prvi jer u svemu drugome su zadnji, do tad će se dešavati nesreće koje su, realno gledajući, se mogle izbjeći da je samo malo ljudski mozak bio uključen.

'What do you mean didn't I see it? How do you think I hit it?'
‘What do you mean didn’t I see it? How do you think I hit it?’

2 thoughts on “Svi napadaju policiju…a gdje su instruktori u toj priči?

  1. Istina, krivica je svacija pomalo. Recimo moj instruktor je bio dobar lik, ali je znao dolaziti pripit na casove. Dalje, ja se pitam gdje je u svemu tome zdravstvo i ono famozno ljekarsko uvjerenje koje su licno nama kupovali instruktori u Bijeljini. Zasto je to dozvoljeno? Mozda se treba pozabaviti novim zakonima gdje bi svaki buduci vozac morao proci ljekarski u domu zdravlja, a posebno onaj dio gdje se ide psihologu na razgovor. Svijest o ovome je ravna nuli, posebno kod vozaca. Citam o jos nekim nesrecama, pa mi nekako muka dodje kad vidim da je neko 94 godiste ubio nekog. Razmisljam o budali koja je haman prosle godine ubila covjeka u Grazu. To je mogao biti neko nas, ali tamo pravda postoji. Dobio je dozivotnu kaznu zatvora. Mislim da je moje godiste. Kad bi ovdje barem jedan dobio dozivotni zatvor, mozda, mozda bi se svijest ovih glupana koji sjednu za volan malo promijenila. Mozda

Leave a Reply