Vakcinisanje

4

Opet procitah kako su neki roditelji odlucili da su pametniji nego sva medicinska pamet ovog svijeta. Jos se hvale …kako su im djeca nevakcinisana. Ne znam sta tu ima za pohvaliti. Hvale se sto svojoj djeci i drugoj djeci rizikuju zdravlje i ozbiljne probleme. Nisam ni ja za svakakva vakcinisanja. Prva se nisam htjela vakcinisati protiv svinjske gripe, niti protiv drugih gripa (nisam isto tako u rizicnoj grupi) ALI to ne znaci da ne treba stare isprobane vakcine koje su protiv npr. polija koristiti. Jedini razlog da ne vakcinesete dijete sa starim isprobanim vakcinama je ako dijete ima neku bolest ili ako pedijatar smatra da djecije fizicko stanje ne dozvoljava vakcinisanje. Stare vakcine kao npr. vakcine protiv polija su vec preko 40 godina koristene. Tako malo imaju nuspojava da je to prosto smijesno porediti sa polijom ili nekom drugu od tih ozbiljnih bolestiju protiv kojih se djeca vakcinisu.

Sa ovim novijim vakcinama treba biti i cak sto vise je nasa duznost, kao roditelji, da budemo oprezni. Zato su doktori tu – da nam svako nase (“glupo”) pitanje odgovore tako da razumijemo.  U tom momentu kad niste sigurni da li ste za ili protiv vakcinisanje to znaci da vas doktor nije odradio svoj posao.
Recimo vakcina protiv svinjske gripe je uzrokovala skoro 30 puta vise  narkolepsije medju djecom u Svedskoj i Finskoj nego sto je prije masovnog vakcinisanja bilo. Da li znate zbog cega? Hocete li drugi put vakcinisati dijete protiv neke nove bolesti a da vakcina npr nije bazirana na te substance kao sto je bila vakcina protiv svinjske gripe? Ta pitanja su bitna i na takva pitanja nam doktori isto tako trebaju znati odgovoriti.
Znaci najbolje se dobro informisati od specijalista ljekara (a ne dr. historije, travara ili tako tih “eksperata”) za svaku novu/pojedinu vakcinu i uz to jos koristiti malo zdrava pameti i sve ce biti u redu…vaccines

Leave a Reply