Life coach- importance of the values / Life coach – vaznost vrijednost

U starom postu sam pisala o jednom zadatku kojeg sam dobila kad bila kod life coacha. Bio je to prilicno jednostavan zadatak, koji se ispostavio da nije tako jednostavan.
Trebala sam napisati 10 najbitnijih vrijednosti u mom zivotu i poredati ih po prioritetu tako kako stvarno vjerujem.
Jer ako ne pratis svoje vrijednosti ili ako odskaces ili previse kompromisa radis na njima onda te to cini nesretnim i nezadovoljnim jer to nisi ti. I kako bi se dobro osjecala ako se uvijek osjecam prevarenom?
Kad sam uradila ovaj zadatak posla je diskusija sa mojim coachem (terapeutom ako hocete)
Prvo me pitala koja mi je najbitnija vrijednost.
Ja sam odgovorila zdravlje naravno.
Zasto? me pitala.
Odgovorila sam: ako si bolestan onda je jako malo stvari koje ti ostaju bitne.
Pitala me life coach onda: Ako je tako bitno sta radis u svom zivotu da ostanes pri dobrom zdravlju?
Ucutila sam se, jer nisam znala sta da odgovorim. Osjecala sam se malo glupo i sramota me bilo. Zasto? Pa zato sto, iskreno, nista nisam radila u svom zivotu da bih svoje zdravlje odrzavala sto bolje ( cak ce prije biti da obratno). Nisam mogla spavati, nisam imala energije za sport, za praviti hranu ma ni za sta.
Znaci ako cak nista ne radim za svoju vrijednost koju sam stavila pod broj 1, sta cu tek onda raditi za vrijednost koja je pod brojem 10? Osjecaj je bio kao da sam sama sebe izdala.
Meni je ovaj zadatak i ovo razmisljanje dosta pomoglo, ako se osjecate izgubljenima, probajte ga uraditi. Budite iskreni prema sebi. Ako nista daje vam mogucnost da se fokusirate na vase vrijednost sto su vama bitne i koje vama donose vise balansa u zivotu i samim mozete poduzeti tacne korake da svoj zivot ispravljate onako kako vama to najbolje pase.
Znaci tri pitanja sebi postavite 1. Sta vam je vrijedno 2. Zasto vam je to vrijedno. 3 Sta radite da tu vrijednost ispostujete toliko koliko vam je bitna?values-word-cloudSome time ago I wrote a post about a task I got to do when I went to a life coach. It was quite a simple task (that is what I thought) but it took me month and a half to write it down. I had to write down the 10 most important values in my life and make a priority which values I really really believed in. Because if you do not follow or you compromise too much on your true values you will never be really happy and satisfied. How could you if you always have the feeling of being cheated?
So having done the task I had to discuss it with my life coach.
My absolute number 1 was of course “health”.
Why? – my life coach asked.
I answered: If you are sick than there are pretty few things that are important to you.
Life coach asks me then: If that is so important to you what are you doing in your life to stay in good health?
I was quiet for a while.  She had asked a simple question that should have had a simple answer.
I didn´t know what to answer. I felt stupid and embarrassed. Why? Because, honestly, I didn´t do anything in my life to stay in good health (rather the opposite). I couldn´t sleep, I had no energy to do any sports, than I had no energy to cook proper food and so on.
So if I didn´t even prioritize the value that I had put as. number 1!!,  how would I prioritize my value number 10?
If you feel lost, try this method. At least it will make you focus on finding out your true values that will make you feel more balanced in your life.

Leave a Reply