Firme moraju uskoro prikazivati razliku zarade izmedju sefova i radnika

Jako zanimljiv zakon je upravo u toku u Americi. Kako sam ja shvatila taj zakon ce tjerati da sefovi firmi na berzi moraju prikazati svoje plate. Do sad je to tako i bilo medjutim novo je da moraju cak prikazati median plate (1,3,6,9,10 onda je 6 median) svojih radnika. E to je vec veliki problem bio i godinama su se svadjali pa reklo bi se cak i klali oko toga.  Nije ni cudno, zamislite da od Starbucksa sef zaradjuje nekih 21 milion dolara godisnje a 50% njegovih zaposlenih zaradjuje nekih nepunih 20 000 dolara ili manje godisnje. Ovaj zakon treba doduse tek tamo 2016 (ja mislim , zaboravila sam tacno godinu) poceti vaziti, tako da je velika vjerovatnoca da se taj zakon zatiska nekim politickim igrama. Pitam se samo hoce li tu biti ikakva razlika za radnike. Jer oni i sad znaju kako su lose placeni. Veliki dio ih uopste ne poznaje koncept sindikata- ne uce to u skoli. Sto znaci da ukoliko se ne ujedine na neki drugi nacin nece a ma bas nista moci promijeniti. Tako da nisam skroz nacisto kakva je poenta ovog zakona … Ima li neko od vas ideju??highestpaidjobs

 

2 thoughts on “Firme moraju uskoro prikazivati razliku zarade izmedju sefova i radnika

  1. Ne znam jesam li razumjela, uglavnom nisam citala nista u vezi tog zakona, ali ne vjerujem da ce se nesto promijeniti.
    Ja sam u svojoj firmi znala koliko ko zaradjuje ali niko me nije tjerao da radim. Uvijek ima neko drugi ko ce raditi, s tim da se tu moze nesto malo uraditi samo sa udruzenim sindikatom nikako pijedinacnim po firmama.
    Logicno je da vlasniku ide gro zarade, a fizikalcima sica

Leave a Reply