Strukuriraj svoju ekonomiju

11

Jednu stvar koju sam primjetila kad sam pricala sa par prijateljica je da jako slabo poznaju svoju ekonomiju. Placaju se racuni, para se nema, ali nikad ne razmisljaju o tome GDJE pare idu. KOJI racuni su placeni ili ne placeni, neke cak ne znaju ni platiti racune nego im to uvijek neko drugi (muz) obavlja. A da ne kazem koliko ih zanima na kojem kontu drze novac. Jer sta je 0.5% ili 1.5% kamate na novac koji nemas (?)….Mislim da je to grozno i da svako treba da koliko toliko poznaje ekonomiju, a pogotovo zene trebaju to znati. Inace smatram da pogotovo kad nemas novac da je jos vaznije da stedis sto vise mozes, u slucaju da se nesto desi da imas pufer. Kako se mogu svi procesi u firmama optimirati, tako se moze i privatna ekonomija strukturirati. U slici vidite prijedlog ili ideju, kako kome, kako i koliki dio svoje plate mozete odvojiti za razne stednje.

 

novac presentation

1. Prvo prebacivanje novca treba da bude sebi samom/samoj. Preporucuje se izmedju 10-15% netoplate.

1a. Stednja za pufer. Nikad se ne zna sta se moze desiti, tako da je uvijek dobro imati pufer za te dogadjaje. Tu se preporucuje sve od 3 mjesecne plate do jedne godisnje plate. Razni ljudi i blogeri smatraju da prije nego sto sebi stvoris pufer, ne treba kupovati dionice, fondove ili druge vrste investicija.

1b. Novac masina.
Kad stvorite sebi pufer onda je vrijeme za razne investicije. Ovo nisu pare za konzum, nego novac koji treba da raste godinama do te mjere da bi jednog dana postojala mogucnost da nekada mozete od tog novca zivjeti. Od toga ime novac masina.

1c. Amortiranje
Preporucuje se da se 2% svoje plate koristi za otplacivanje kredita. Stopa duga trebala bi biti oko 200% a moze se izracunati na ovoj stranici. U prvoj kocki upisite svoju netoplatu u drugoj napisite netoplatu od partnera, u 3.oj djeciji doplatak ili neke druge (neto) prihode. U 4.oj kockici napisite koliki vam je kredit i kliknite “Beräkna” (izracunaj). “Skuldkvot” je stopa duga, “låg” je nisko, “hög” je visoka stopa. Zdrava stopa duga je oko 2.0. Dok god ne dodjes do te stope, bilo bi dobro da otplacujes kredit.

1d. Ciljana stednja
Ova stednja je bas za konzum ili zabavu. Za posebne zelje kao npr putovanje, auto ili nesto drugo pozeljno.

2. Ziro racun / Post ziro
Sve racune sto ne placas kreditnom karticom placas putem ziro racuna. Ovdje su obicno jako male kamate te je bolje drzati “dovoljno” novca za racune i najpotrebnije izdatke. Ostalo prebaciti na knjizice sa boljom kamatom.

3. Kreditna kartica
Ovdje imas dvije vrste ljudi; oni sto su skroz protiv ovih kartica i oni sto su skroz za. Ako se dobro znas kontrolisati onda kreditna kartica uopste nije losa stvar, jer cesto nude poene za svotu novca potrosenog i ti poeni se mogu pretvoriti u recimo Ipad ili putovanje ili neki  manji pokloncic. Kamate su prvi mjesec dana do 60 dana 0% , ali ako ne vratis novac na vrijeme lako skacu i preko 10-15%. Tako da ako nemate discipline, ostavite kreditnu karticu… Ja je licno nemam…
Prevedeno i obradjeno sa ovog clanka

 

P.s. Normalno svako se mora prilagoditi svojim primanjima i troskovima, ali treba uvijek teziti ka tome da sebi stvori kakav takav pufer…

shopping

One thought on “Strukuriraj svoju ekonomiju

  1. Super, ali sto na kraju stavi ovu sliku 🙂
    Mislim da je bitno napraviti sto vise automatiziran proces posebno za stednju. Ako ovisi o nasoj volji, uvijek se nadje zasto jedan mjesec da ne uplatimo nego da preskocimo itd… Bitno je da banka sama prebaci novac na drugi racun (trajni nalog).. To je kod mene definitivno upalilo, i to je bio jedini nacin a svi pokusaji prije su propali. Pored toga, kreditne kartice su super za neke prilike kad stvarno novac zatreba iznenada (putovanje itd 🙂 ne bi trebale biti cipele 🙂 ) ali ih ne treba nositi sa sobom svakodnevno nego ih ostavljati kod kuce.
    Eh za ostale stavke nek ase neko drugi potrudi u komentarima 🙂

    Prijavi komentar

Leave a Reply