Pasivno-agresivna manipulacija

Zanima me psihologija i volim pročitati ponešto o tome. Posebno me fasciniraju manipulativne osobe (osobine) i kako funkcionišu sa “normalnom” osobom. Jedna vrsta manipulacije pa i zlostavljanje za koju ja nisam prije cula je kad neko ima pasivno-agresivne osobine. Ima par osoba koje mogu ovako od oka svrstati medju ove, a sad kako nekome objasniti da je pasivno-agresivan eh to je vec drugo gradivo o kojem valja citati…

Pasivno-Agresivna manipulacija/osobina

Mentalno i verbalno zlostavljanje je često jedan maskiran oblik zlostavljanja, a dio ovog može biti pasivno-agresivno ponašanje. Osoba koja je pasivno-agresivna je majstor u zlostavljanju dok se čini normalnom, korisnom i ugodnom. Zbog toga pasivno-agresivno ponašanje može biti teško odrediti i pristupiti. Ovo manipulativno ponašanje korišteno je u svrhi da dobije to što želi bez izričite želje i bez preuzmimanje odgovornosti za svoje želje. Neko ko je pasivno-agresivan, ne reaguje kada se očekuje. Pasivno-agresivna osoba ne pokazuje na direktan način da je ljuta, nego je sarkastična, ledeno tiha, ”zaboravlja”, izbjegava i izvlači se, i neće priznati da je ljut(a) ili da nerado radi nešto. Tako će se ponašati pasivno i indirektno.

Primjer: Umjesto da kaže da neće da čisti, reče da će očistiti, ali će izbjegavati da počne čistiti. Umjesto da kaže ”neću da čistim” osoba će da se na razne načine izvlaći i ponašaće se pasivno. Kad se partner na kraju naljuti i postane frustriran(a) i ljut(a), pasivno-agresivna (P-A) osoba će da začuđeno gleda u svog partnera. Partner je taj što postaje ”instabilan, ljut i lud” u ovom kontekstu. P-A osoba će uvijek imati racionalno objašnjenje za svoje ponašanje i odbaciće krivicu umjesto da preuzme odgovornost. Može čak završiti sa tim da se partner izvinjava zato što je “planuo”. Ovdje se znači psihičko zlostavljanje desilo bez da je osoba morala da povisi svoj glas ni trunak. Pasivno-agresivna osoba je prilično mirna, hladna, pasivna i racionalna, dok je partner uzrujan, ljut, uvrijeđen i zbunjen i na kraju se izvinjava zato što poznaje svoje osjećaje.

Šta može jedno pasivno-agresivno ponašanje da sadrži?

Nedostatak jasnoće-nejasan. Pasivno-agresivna osoba nije jasna sa onime šta osjeća i misli. Često daje nejasne poruke. Partner će se pitati gdje je ima i šta ta osoba misli sa onim šta kaže. Vrlo teško je riješiti sukobe sa nekim ko je nejasan i što daje nedovoljno informacija. P-A osoba rijetko misli ono što kaže i rijetko kaže ono što misli. Jedini način da znate šta pasivno-agresivni osoba osjeća je da pogledate na njezine postupke, ono što on zapravo radi.

Zaboravlja. Stalno “zaboravljati” dogovore, vremena, planove i sastanke je jedno pasivno-agresivno ponašanje, t.j. ako ne postoji neki medicinski razlog zbog čega je teško pamtiti. Zaboraviti zajedničke stvari koje su važne partneru je jedan vrlo efikasan način da partnera zbunite, naljutite, napravite nestrpljivim, stresanim i da ga izbacite iz ravnoteže na različite načine. Partner će se osjećati kao da nema kontrole nad svojim životima i ”zaborav” može vrlo jednostavno sabotirati partnera u njegovom/njezinom životu, u karijeri u društvenom životu. “Zaboravljanje” rođendana ili godišnjice svog partnera također može biti jedan jako efikasan način da se uvrijedi i povrijedi partner. Teško je “uhvatiti” to ponašanje zaboravnost kod P-A osobe jer se čini tako nevinim. ”Svi mi ponekad zaboravimo”.

Odbacuje krivnju. Pasivno-agresivna osoba cesto odbacuje krivnju od sebe. Ništa nikada nije njezina krivica. P-A ne vidi svoju ulogu u sukobu, nesporazumu, rastavu ili u tužnom događaju. Kada jedno u vezi (P-A) uvijek krivi partnera, partner se poćne osjećati sve gore i gore, i može razviti depresiju i fizičke simptome, dok P-A osoba od sebe odbacuje krivnju te se tako “zaštiti” da ne mora sebe pogledati/gledati. Samim tim ne preuzima odgovornost za ono što se događa i za ono što radi, i zato ne treba sebe i svoje ponašanje mijenjati. P-A osoba ostaje “nepogrešiva” (perfektna) u svojim očima.

Nedostatak ljutnje. Naprotiv mitu, mnogi nasilnici nisu posebno ljuti na neki konkretan, jasan način. Oni mogu biti “sretni” i mirni na površini, ali će pokazati svoju ljutnju kroz bocanja, u obliku pohvale koja je zapravo uvreda ili šala na trošku partnera. Taj koji zlostavlja često pušta svoju ljutnju sa neprijateljskim ili ponižavajućim stavom, umjesto da budu ljuti na jedan direktan i jednostavan način. Difuzni ponižavajući komentari ili napadi bolne tačke kod partnera su također česti. Sarkastični komentari također pripadaju ovom pasivno agresivnom ponašanju i izraz su neprijateljstva i ljutnje koju čovjek ima u sebi.passiv-aggressive 1

Sprječavanje. Pasivna-agresivna osoba će osigurati da to što bi partner najviše volio/voljela imate od njega, neće dobiti. P-A osoba će se ponašati kao da želi sve učiniti za svog partnera, istovremeno joj nikada neće ispuniti te “težnje”. Partner postaje zbunjen i frustriran. Partner će se osjećati kao da previše očekiva od P-A osobe, a to je upravo to što P-A želi da mu partner osjeća. Kao primjer je par koji je u potrazi za zajedničkim stanom. Pasivni-agresivni čovjek će navodno biti vrlo nestrpljiv da pronađu zajednički dom, ali će u isto vrijeme pronalaziti grešku u svakom stanu što pogledaju.

Uzima ulogu žrtve. Pasivna-agresivna osoba rado igra ulogu žrtve. U svemu je nevina žrtva, čak i kada se ružno ponaša. Jedan od primjera je čovjek koji tuče svog partnera, i kaže onda partneru da ga on nikada ne bi udario, da ga nije partner izazvao. Ili čovjek koji kaže bezobrazne stvari svojoj ženi, a istovremeno govori da nikada ne bi to rekao da ga ona više pazila.

Odugovlačenje. Odlaganje stvari je isto jedno pasivno-agresivno ponašanje. Nikada držati i poštovati rokove raznih dogovora je jedan primjer odlaganja. To može biti da kaže da će očistiti a to ne radi, što na kraju dovodi do toga da partner konačno očisti sve sam(a).

passiv-aggressive

Pasivna-agresivna osoba se često privlači partneru sa slabim samopoštovanjem ili partneru koji ima tendenciju da oprosti loše i bezobrazno ponašanje drugih ljudi. Važno je izbjeći vezu sa pasivno agresivnom osobom. Možete se bolje ”opremiti” jačanjem svog samopouzdanja, ne davati ljudima drugu šansu, i fokusirati se na to da ne možete izmijeniti ili “spasiti” nekog drugog. Ne možete imati zdravu ljubavnu vezu sa jednom pasivno-agresivnom osobom, jer se ta osoba boji intimnosti. Pasivno-agresivna osoba se plaši svega što može doživljavati kao ovisnost o drugoj osobi, i zato bi radije da kontrolišu svoje partnere kako bi se održala udaljenosti.

prevedeno i obradjeno sa slijedece stranice

6 thoughts on “Pasivno-agresivna manipulacija

    1. Neke su manipulacije upadljive , a druge su subtilne i mora se citati o tome da bi se prepoznale. Inace jako zanimljiva tema o kojoj se mnogo vise treba pisati i pricati.

  1. Mislim dda svako zna barem nekog sto ima po neke pasivno-agresivne osobine ,ali bojim se da se to obicno smatra kao “karakterom” covjeka. Sad je pitanje kad bi se poznavalo gradivo da li bi se te osobine dale sprijeciti? U svakom slucaju ubijedjena sam da na kraju krajeva druge mijenjati ne mozes tako da sebe trebas pripremiti hem psihicki hem fizicki da si sebi najbolji…:D (lakse reci nego uraditi)

  2. ja sam se isto jako dugo bavila ovim dijelom psihologije, o manipulaciji… problem je relativno lako rijesiti kada je u pitanju partner… ali ako je neki drugi clan obitelji, ovo je vrlo teska situacija (iz osobnog iskustva). Super post, hvala ti. :))

    1. Hvala. Mislim da je ovo tema koja je jako cesta u nasem drustvu ali nas jako malo zna da ima tako reci definirana diagnoza ovih osobina. Kao sto sam rekla kod nas se sve svede na to da je to karakter covjeka/zene…

  3. Svojevremeno sam bila zaljubljenik u psihologiju.
    POnekad bih voljela da imam neke osobine koje imaju takvi manipulatori, recimo da budem mirna i ne pokazujem emocije.

    U adolescenciji sam trenirala sebe, kada sam se borila sa jednom vrstom traume, nevjerovatno kako se treningom emocije mogu kontrolisati.
    Medjutim ja ih vec dugo ne kontrolisem :/ zaboravila sam i kako

Leave a Reply